Финансовият министър предупреди каква опасност дебне България.Виждаме неоправдани увеличения при определени

...
Финансовият министър предупреди каква опасност дебне България.Виждаме неоправдани увеличения при определени
Коментари Харесай

Асен Василев с извънредно предупреждение към цяла България

Финансовият министър предизвести каква заплаха дебне България.

Виждаме неоправдани нараствания при избрани търговци за ден-два, след което всичко се успокоява, като това е синхронизирано с проведено медийно отразяване, разяснява пред БНР вицепремиерът Асен Василев по мотив на всеобщото закупуване на олио и опашките за бензин преди този момент.

„ Имаме информация, че сходни акции се приготвят с брашното, със захарта. Това са едни медийни нервности, които се провеждат, без да има никаква база. “

Има запаси на слънчогледово семе за 4 години, даде пример Асен Василев.

Относно рецензиите на ГЕРБ за медиатори в покупката на зърно за Държавния резерв Асен Василев уточни:

„ Зърното се купува на борсата. Посредници няма. Борсовият механизъм е най-прозрачният механизъм да се купи това зърно. “

По думите му най-важно за държавното управление е да се подсигури продоволствието до годишна продукция 2023.

В момента в България има към два пъти повече зърно, в сравнение с ни трябва и има доста огромен напън всичкото това зърно да бъде изнесено, нищо да не остане в България, означи Василев.

Според вицепремиера страната е могла да реагира и „ по-грубо “, като в Сърбия или Унгария, където износът е бил непосредствено неразрешен.

„ Трябва да може да се изнесат непотребните количества зърно, само че в случай че забележим, че не може да се подсигури продоволствието, може би и ние ще тръгнем в тази посока “.

Няма потребност от удължение на мораториума върху цените на тока. Регулаторът не вижда причина за повдигането им, уточни вицепремиерът в предаването „ Неделя 150 “.

„ Поне според регулатора няма да има фрапантни придвижвания в цените на електрическата енергия за бита. “

„ Специално за електроенергетиката ние сме доста малко подвластни от войната. Гориво за АЕЦ „ Козлодуй “ има до 2025 година Въглищата са си наш народен запас. Вода има по язовирите. Единствено газовите централи са свързани с войната и външни енергоизточници и техните цени. “

В момента 80 на 100 от силата се продава за ден напред, което прави пазара извънредно непрогнозируем и безценен, подчерта Асен Василев.

С новите механизми за пазарен сегмент 12 месеца, 18 месеца ще можем да се „ разкачим “ от пазара за ден напред, добави той.

Има спестявания и буфери в бюджета, които да покрият разноските за бежанците от Украйна, преди те да бъдат възобновени. Към този миг не се пипат капиталовите разноски, изясни вицепремиерът.

В момента разноските се показват в цялостен интернат – нощувка и три хранения дневно. Не се планува да се дават средства в брой.

Василев посочи още нуждата „ да се огледат структурата и съставът на въоръжените сили и да се вземат тежки решения, които с десетилетия са били отлагани “.

Топлоелектрическа централа 1, 2 и 3 остават да работят, няма да се закриват мощности от тях, удостовери вицепремиерът по отношение на мощностите в Маришкия басейн. По думите му ще има интервали от годината, когато няма да ги използваме.

„ Ние си резервираме мощностите, можем да ги използваме, когато ни трябват. “  

Стратегическа цел на страната беше да не заменяме въглища с газ - това значи да сменяем локален, наш си запас, с вносен, при който нито имаме надзор над цените, нито над сигурността на доставките, каза Асен Василев. „ Удължаваме живота на нашия запас. “

Така съгласно Василев ще вървим „ от въглища към зелено, а не въглища-газ-зелено, както беше преди този момент “.

„ Атомната сила няма по какъв начин да е в Плана за възобновяване. В момента Министерство на енергетиката стартира проучване по какъв начин най-бързо да може да бъде издигнат още един реактор най-малко, най-вероятно в „ Козлодуй “, защото там има подготвена площадка с Оценка на въздействието върху околната среда, има съединен екип също по този начин. Може би и втори. Ако го стартираме 2022-ра, ще го имаме 2028-2029-2030-а. “

„ За да можем да вземем силата и да я използваме, когато ни би трябвало, на нас ни би трябвало да бъде складирана “, заяви Асен Василев във връзка с бъдещото произвеждане на акумулатори.

Поканени са всички огромни производители на акумулатори, целият развой ще се управлява от Европейската банка за възобновяване и развиване, тъй че „ да няма игрички на локална почва “, означи той.

„ Със сигурност не сме склонни да преглътнем в случай че някой краде, да не бъде осъден “, сподели още Асен Василев относно декларираните през седмицата от депутата от Политическа партия Александър Дунчев злоупотреби в системата на горите, написа Novini.bg.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР